Image Image Image Image Image

© Copyright 2013 MedikTV . All Rights Reserved | Disclaimer

Scroll to Top

To Top

For Better Health

MEDIKTV, FOR BETTER HEALTH :)

Jurnal Khas [Rokok]

Jurnal Khas [Filariasis Bhg 2]

Profil Sihat [Faradhiya]

Spotcheck Sihat [Jerawat]

Kod Merah[Risas]

Kod Merah [CPR (Resusitasi Kardiopulmonari)]

Medik Tips [Sinar UV]

Medik Tips [Fast Food]

Medik X [Dumbbell]

Buletin Medik[11 Mei - 17 Mei]

Upin Ipin [Berkebun Bahagian Satu]

Spotcheck Sihat [Resdung!]

Profil Sihat [Nazirul Naim]

Buletin Medik [Buletin Medik 19 APR 2013]

iMedik [Majlis Anugerah Cemerlang KKM 2012]

iMedik [Majlis Pelancaran OMG Can Cook]

Upin Ipin Season 3 [Toyol Bhg 1]

Budak Kotak [Jogging]

Budak Kotak [BK Jom Kayuh!]

News & Events


Check Out Our Latest Events about health and upcoming projects.

Read More

MyNutriDiari & Makan Secara Sihat Di Tahun Baru Cina.

25th February 2015 By MedikTV

“Makan Secara Sihat, Resipi Kehidupan Sihat”

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA dan Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan aplikasi ‘MyNutriDiari’ yang boleh dimuat turun melalui ‘Google Play Store’. Aplikasi ini membolehkan pengguna memantau pengambilan makanan harian selaras dengan saranan keperluan tenaga harian. Maklumat pemakanan juga boleh diperolehi dengan mengimbas kod bar pada label makanan. Pendekatan yang lebih interaktif dan informatif kini hanya di hujung jari anda.

Sempena perayaan Tahun Baru Cina ini, pihak KKM sekali lagi mengingatkan rakyat Malaysia supaya sentiasa mengamalkan makan secara sihat. Mesej ’88888′ yang disampaikan juga membawa maksud:

1. Berhenti makan sebelum kenyang, iiatu lebih kurang 80% kenyang.
2. Amalkan makan malam sebelum jam 8 malam.
3. Minum 8 gelas air masak sehari.
4. Tidur 8 jam sehari.
5. Berjalan sekurang-kurangnya 8,000 langkah sehari.

PROGRAM KESEDARAN KESIHATAN, JANTUNG DAN CPR

23rd May 2014 By MedikTV

Program anjuran wakil NGO Hulu Langat dengan kerjasama IJN ini dilaksanakan bertujuan untuk memberi kesedaran mengenai kesihatan kepada penduduk setempat. Program ini juga memberi ruang kepada orang ramai untuk lebih memahami mengenai situasi kesihatan semasa dan juga bagi mengetahui tahap kesihatan sendiri. Inisiatif antara IJN dan pihak awam seperti ini adalah amat digalakkan kerana pendedahan mengenai kesihatan perlu sampai kepada kumpulan sasaran bagi mencegah statistik penyakit meningkat terutamanya bagi penyakit tidak berjangkit dan obesiti.

PENYERAHAN ‘MOCK CHEQUE’ UNTUK MAJLIS AIDS MALAYSIA

21st May 2014 By MedikTV

Situasi HIV di Malaysia.

1. Jumlah kes HIV yang dilaporkan dalam negara setiap tahun sudah semakin menurun dari 6,978 pada tahun 2002 kepada 3,393 tahun 2013. Selari dengan penurunan bilangan kes tersebut, kadar jangkitan HIV juga telah menurun iaitu dari 28.4 per 100,000 penduduk pada tahun 2002 kepada 11.4 pada tahun 2013.

2. Ini bermakna negara ini sudah hampir mencapai sasaran MDG untuk mengurangkan kadar jangkitan HIV kepada 11 per 100,000 penduduk menjelang 2015.

3. Pada 24 Oktober 2013, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA telah menerima anugerah United Nations Malaysia Award 2013 atas usaha KKM mencapai Matlamat Pembangunan Millennium Ke-5 dan Ke-6.

4. Matlamat Pembangunan Millennium Ke-5 adalah berkaitan kematian ibu manakala Matlamat Pembangunan Millennium ke-6 pula adalah berkaitan penyakit berjangkit, khususnya HIV/AIDS dan Malaria.

5. Kerajaan amat komited dalam usaha menangani isu HIV/AIDS. menerusi beberapa siri Pelan Strategik Kebangsaan, kerajaan telah memperuntukkan dana yang konsisten bagi melaksana program / aktiviti HIV. Malah, hampir kesemua (95%) program / aktiviti HIV telah dibiayai oleh kerajaan.

6. Secara keseluruhannya, hampir RM 1.4 billion telah dibelanjakan sejak tahun 1993 sehingga 2013, Baki sebanyak 5% lagi dibiayai oleh Global Fund dan pihak swasta menerusi rakan pelaksana program iaitu Majlis Aids Malaysia.

7. Pada tahun 2014, sebanyak RM 6,315,000.00 telah disalurkan kepada Majlis AIDS Malaysia. Ini termasuk bagi pembelian kit pencegahan dan jarum suntikan bagi aktiviti di bawah Global Fund.