Image Image Image Image Image

© Copyright 2013 MedikTV . All Rights Reserved | Disclaimer

Scroll to Top

To Top

Artikel Sihat

16

Nov
2017

In Artikel Sihat
Infografik Sihat
MedikTV News

By MedikTV

8 TIP MENINGKATKAN KEKUATAN TULANG.

On 16, Nov 2017 | In Artikel Sihat, Infografik Sihat, MedikTV News | By MedikTV

Penjagaan tulang adalah amat penting untuk manusia kerana itulah elemen dalam badan kita yang menyokong segala fungsi pergerakan. Boleh bayangkan bukan jika kita tiada tulang? Teruskan bacaan untuk mengetahui bagaimana anda boleh menguatkan tulang anda.

Nak pakai lama tu.

 

 1. BERMULA DARI MUDA.
  • Anda perlu meletakkan pemikiran bahawa anda memerlukan tulang anda sepanjang kehidupan anda. Dengan kata lain, nak pakai lama lah tulang tu. Tulang akan mencapai ketumpatan apabila anda berumur 20 an. Apabila umur anda mencecah 20, anda perlu tingkatkan kekuatan tulang dengan mendapatkan vitamin D dan Kalsium yang mencukupi. Tidak lupa juga untuk bersenam.
 1. MINUM SUSU.
  • Susu adalah sumber yang penuh dengan Kalsium dan Vitamin D. Jika kita bercakap mengenai tulang, Kalsium dan Vitamin D mempunyai fungsi tersendiri berkaitan tulang. Kalsium adalah asas kepada kesihatan tulang manakala Vitamin D pula membantu badan untuk menyerap kalsium. Jadi kedua-duanya berkait rapat. Selain itu, Vitamin D membantu membina dan membaiki tulang dan mengekalkan kekuatan otot, yang mengurangkan risiko jatuh.
  • Menurut pakar, wanita berumur 50 tahun dan lelaki berumur 70 tahun seharusnya menyasarkan untuk mengambil 1,000 mg kalsium setiap hari. Bagi wanita dan lelaki yang melebihi umur tersebut pula perlu mengambil kira-kira 1,200 mg kalsium sehari.
  • Ia bersamaan dengan 4 gelas susu tanpa lemak atau tiga cawan yogurt tanpa lemak. Lelaki dan wanita bawah umur 50 tahun perlu mengambil 400-800 IU Vitamin D setiap hari.. Mereka yang melebihi umur 50 tahun pula perlu mengambil 1,000 IU Vitamin D setiap hari.
  • Jika anda tidak boleh mengambil produk tenusu, minum jus oren, susu soya, kekacang atau santan yang diperkaya dengan Kalsium dan Vitamin D. Anda juga perlu mengambil makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Anda juga boleh mendapat Vitamin D daripada pendedahan matahari pagi.
 1. JANGAN MEROKOK!
  • Ini adalah nasihat paling normal dalam isu kesihatan. Bukan sahaja untuk kesihatan tulang, malah untuk segala aspek kesihatan. TETAPI, inilah nasihat paling penting untuk anda yang mahukan tulang yang sihat. Nak pakai lama kan? Jadi tolonglah dengar nasihat ini.
  • Merokok meningkatkan kadar kerapuhan tulang. Wanita yang merokok akan merendahkan tahap estrogen dan berupaya mendapat menopause pada usia muda, yang mana kedua-duanya mempercepatkan kerapuhan tulang.
 1. MAKAN DAGING SECARA SEDERHANA.
  • Jika kita merujuk kepada piramid makanan, daging adalah pilihan makanan yang perlu kita ambil secara sederhana lebih-lebih lagi kepada mereka yang perlu menjaga kesihatan tulang mereka. Kalsium dan Fosforus membantu badan menghadam protein haiwan. Jika anda memakan lebih daging merah, ikan, dan daging ayam, ia akan menyingkirkan sumber tersebut daripada tulang anda.
  • Selain itu, kekurangan protein boleh menghalang penyerapan kalsium dalam usus. Anda boleh mengelakkannya dengan cara mengehadkan pengambilan protein haiwan tidak lebih daripada dua kali dalam sehari dan makan dalam jumlah yang kecil lebih kurang saiz telefon bimbit anda.
 1. KETAHUI TAHAP KESIHATAN TULANG AYAH DAN IBU.
  • Bagi anda yang sudah sering berbual bersama ayah dan ibu anda, sekali sekala masukkan topik kesihatan dalam perbualan anda. Ini sangat penting bagi mengetahui ciri-ciri genetik yang anda mungkin warisi. Bagi mereka yang kurang berbual bersama ibu bapa, ubahlah sikap anda dan mulakanlah perbualan dengan bertanyakan mengenai kesihatan. Ia bukan sahaja penting untuk mereka, tetapi juga baik untuk persiapan anda.
  • Ciri-ciri genetik menentukan banyak faktor yang mempengaruhi kesihatan tulang anda, termasuk saiz tulang, jisim tulang, bila anda akan melalui menopaus, dan berapakah keberkesanan tubuh anda menggunakan kalsium dan vitamin D. Ciri-ciri ini diturunkan dari bapa kepada anak lelaki dan ibu kepada anak perempuan. Dengan mengetahui sejarah keluarga anda, anda boleh mengambil langkah yang sesuai untuk persiapan, termasuk pemeriksaan awal untuk osteoporosis dan penggunaan ubat-ubatan yang sesuai.
 1. KURANGKAN GARAM!
  • Tidak semua berkaitan garam itu tidak baik, tetapi perlulah dikawal dengan rapi supaya ia tidak memudaratkan kesihatan lebih-lebih lagi bagi penjagaan tulang. Terlalu banyak Sodium boleh menyebabkan Kalsium larut dari tulang dan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Untuk mengekalkan lebih Kalsium dalam badan, ikuti diet rendah Sodium dengan mengurangkan makanan terproses dan jauhkan bekas garam di atas meja makan anda.
 1. KEKAL AKTIF.
  • Walau apa pun usaha anda untuk menjaga kesihatan, jika anda tinggalkan elemen terpenting ini, segala usaha anda tidak akan memberikan kesan maksimum. Latihan bebanan adalah aktiviti yang boleh memberikan kesan yang baik bagi penjagaan tulang kerana ia akan memaksa anda untuk bekerja mengatasi graviti.
  • Ia sekaligus akan menguatkan tulang anda dengan cara merangsang sel pembina tulang yang dipanggil ‘Osteoblasts’. Aktiviti seakan senaman berimpak tinggi seperti berlari, tenis, bola keranjang dan tinju boleh menguatkan tulang anda dengan cepat.
  • Selain itu, regim senaman yang sederhana juga mampu memberikan kesan yang baik seperti aktiviti berjalan santai atau lompat setempat. Ia juga lebih selamat dan mudah untuk dilakukan.
 2. BINA OTOT.
  • Setiap kali anda mengangkat beban, ‘tendon’ akan menarik tulang anda dan menrangsang untuk berkembang. ‘Tendon’ yang bersambung dengan tulang ini boleh membantu dalam pembinaan otot dan juga boleh membina ketumpatan dan kekuatan tulang.
  • Usaha ini adalah yang paling mudah sekali, anda hanya memerlukan bebanan minima 500 g hingga 1 kilogram dan lilitkan di pergelangan kaki dan tangan anda semasa melakukan sebarang kerja di rumah. Harus diingat, otot yang kuat akan meningkatkan kestabilan dan koordinasi anda jadi anda akan sukar untuk jatuh.

 

Artikel ini disusun dari penulisan Katherine Solem and Jacquelyn Cafasso. (Healthline)